Säljare Anton Åkerman om framgångsrik telefonförsäljning:

“Öka din försäljning – lär känna dina kunder”

Vilket var ditt senaste säljsamtal? Till vem? Och vad kom ni överens om? Tillit och personligt engagemang är en nyckelfaktor för att stänga en affär – så hur gör du för att minnas detaljer om dina kunder? Vi frågar Anton Åkerman, säljare och teamleader på ViaSales.

– Jag skriver allt jag behöver veta om mina kunder. Dels i ett gemensamt CRM-system men även för mig själv. Det hjälper mig att komma ihåg vad som har sagts och ger mig överblick över mina leads.

Varför är det viktigt?

– Relationer är vad som driver den här branschen och om jag inte minns detaljer från ett samtal kan det få förödande konsekvenser, säger Anton och fortsätter:

– Det gäller att ha koll på kunderna på ett personligt plan. Om jag glömmer bort en kund så känner hen sig inte prioriterade eller viktig och då blir det ingen affär. Det får inte hända.

Att komma ihåg alla samtal är en utmaning, inte minst för säljare med en stor kundbas och många olika projekt. Hur gör du?

– Jag har en tydlig struktur som ger mig kontroll. Jag delar in mina kunder i olika områden och skriver ned namn, adress och kommentarer som hjälper mig att minnas vad vi talat om. Det möjliggör att jag har många bollar i luften och kan vara kreativ. Utan kontroll skulle jag få panik.

Struktur låter så tråkigt. Hur hjälper det dig bli mer kreativ?

– Jag får mer piece of mind och kan vara mer avslappnad och kreativ om jag kommer ihåg vad som har sagts. Det hjälper mig följa upp leads och prioritera säljaktiviteter. Utan struktur skulle jag inte kunna planera eller effektivisera mina säljprocesser.

Hur skaffar man sig struktur?

– Gör det inte onödigt komplicerat. Använd papper och penna, eller som jag, ett excelark. Det är inte avancerat, jag bara skriver ned allt.

Om du ändå glömmer bort en kund, vad gör du?

– När det händer så gäller det att behålla lugnet. Vara artig, vänlig och ställa ledande frågor tills du kommit på vem det är du pratar med.

Anton Åkerman, 24 år.
Han lyfter sexsiffriga belopp i lön varje månad och vet vad som krävs för att utvecklas till ett säljproffs.