Säljare Anton Roos:
“Framgångsrika säljare behöver uppmuntran”

Först lärde han sig sälja – och blev förälskad. Sedan förstod han betydelsen av självledarskap – och nådde sina drömmars första mål. Idag hjälper Anton Roos, 24,  andra säljare att nå sina högsta potential och levererar resultat som ingen annan kommer i närheten av.

Det är lätt att tro att piska och morot är det enda sättet att driva en säljorganisation framåt. Att det handlar om att få människor att prestera på topp – oavsett vad. Och det kanske fungerar ett tag. Men inte i längden. ViaSales produktionsledare Anton Roos, 24 år, vet vad det innebär att vara säljare, vad som krävs för att nå framgång. Men framförallt: han vet vilket stöd varje säljare behöver i motgång eftersom han själv varit där.

– Alla säljare har bra och dåliga perioder. I motvind behöver man få medkänsla och empati, man behöver hjälp att inte övertänka sina prestationer och att lugna ned sina upprörda känslor, säger Anton och påpekar att säljare behöver minst lika stort engagemang i medvind.

– I bra perioder behöver varje säljare bli sedd och få genuin uppmuntran. Dels för att förstå vad framgången beror på men också för att orka. Jobbet är krävande och de som klarar det förtjänar all uppskattning.

Anton började på ViaSales för fem år sedan, direkt efter studenten. Tanken var att tjäna snabba pengar för att åka jorden runt. Men det blev ingen resa. Istället blev det starten på en kometkarriär, från fältsäljare till delägare. Men det tog tid innan raketen lyfte från basstationen. Utmaningarna var inledningsvis större än framgångarna. Mycket större. Att sälja var svårt. Dessutom ifrågasattes yrkesval av föräldrarna som förespråkade en akademisk karriär för sin son. Anton var nära att ge upp innan det ens börjat.

– Vid flera tillfällen singlade jag slant med sig själv. Att jag stannade kvar beror på mina chefer, att jag alltid känt mig trygg. Jag har alltid kunnat vara mig själv och aldrig behövt fejka eller vara något jag inte är.

Och så småningom vände det. Anton landade sina första affär och självförtroendet steg. Då ökade försäljningen ytterligare vilket ledde till en befordran och därefter dröjde det inte länge innan han utsågs till bästa teamledare. Han fick större ansvar, blev produktionsledare och vid årsskiftet 2021/22 gick han in som delägare i ViaSales.

– Det är en dröm som jag inte visste att jag hade men när möjligheten dök så upp tog jag den. Jag är väldigt tacksam men fortfarande inte nöjd. Jag vill lära mig nya saker och bli ändå bättre på det jag gör.

Som produktionsledare är uppdraget att inspirera ViaSales medarbetare att nå sina högsta potential – varje dag.

– Att vara säljare kräver en förmåga att pusha sig själv mot mål som är större än det enskilda projektet. Visst, du måste vara en fighter och drivas av att jaga men för mig handlar det mer om stimuli och personlig utveckling. Det var det som gjorde att jag blev kär i säljjobbet.

Och det är den känslan av förälskelse och oändliga möjligheter han vill förmedla till sina kollegor.

– När jag lyckas är det inte bara mina resultat som blir bättre, utan hela teamets. Det är väldigt tydligt. Tillsammans når vi säljsiffror som ingen annan säljorganisation kan komma i närheten av